AOW

AOW

Als het over de AOW gaat, dan gaat het over een basispensioen. De doelgroep hierbij zijn mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Wanneer je in Nederland woont of werkt dan is de kans groot dat je verzekerd bent voor de AOW. Het AOW pensioen wordt dan uitbetaald door de SVB. Dit basispensioen is van de overheid, iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op dit basispensioen. Het bedrag waar je recht op hebt ontvang je wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt. In welk land je dan woont maakt niet uit, als je maar in Nederland hebt gewoond of hier nog steeds woont.

De AOW leeftijd is weer aangepast

Het is een verzekering, de AOW. De AOW leeftijd blijft alleen veranderen, in 2019 is de AOW leeftijd 66 jaar en in 2023 moeten we doorwerken tot de 67 jaar. Vanaf 2024 wordt alles opnieuw bekeken aan de hand van de dan bekende levensverwachting.
AOW ontvangen

Voor één januari 2013 kreeg iedereen automatisch AOW vanaf de 65 jaar. Maar dat is nu veranderd omdat de AOW leeftijd is aangepast. Vanaf het jaar 2013 tot aan 2015 wordt de AOW leeftijd namelijk ieder jaar een maand verhoogd. Als je wilt weten wanneer jij de AOW leeftijd hebt bereikt dan kun je dat opvragen. Het is meestal zo geregeld dat je zes maanden voordat je de AOW leeftijd hebt bereikt vanzelf een bericht krijgt. Je krijgt dan een aanvraagformulier voor de AOW, dit kun je invullen en weer terugsturen. Maar het is ook mogelijk dat je nog geen formulier hebt gehad, dit kan dan bij de SVB worden aangevraagd.

De AOW bedragen

De bruto bedragen van de AOW vanaf één januari 2013 zijn bekend. Een alleenstaande krijgt 1085 euro per maand. Ben je getrouwd of woon je samen, en ben je allebei 65 jaar of ouder, dan krijg je 750 euro per maand per partner. Als je getrouwd bent of samenwoont maar jonger bent dan 65 jaar, en je hebt recht op volledige partnertoeslag, dan krijg je een bedrag van 1473 per maand. Het kan zijn dat je partner jonger is en een inkomen heeft, dan wordt dat voor een deel verrekend met de AOW toeslag. Er is ook een bedrag speciaal voor vakantiegeld.

 

Nog een paar belangrijke weetjes…

Naast je AOW kun je ook pensioen krijgen, maar weet wel dat niet alle bedrijven een pensioenregeling hebben. Het kan zijn dat je een werkgever hebt die zegt dat je het pensioen zelf moet regelen. Je krijgt dan iets meer uitbetaald omdat er geen kosten voor pensioen worden ingehouden, hiervan moet je zelf je pensioen regelen, dit kun je bijv. beleggen. Het is belangrijk dat wanneer je verhuisd bent of van baan veranderd bent dat je het doorgeeft aan de pensioenuitvoerders, zo kunnen zij alle informatie actueel houden en je nieuwe (adres)gegevens invullen. Het is belangrijk dat bekend is waar je werkt, gewerkt hebt. Vraag ook je AOW leeftijd op zodat je precies weet wanneer je officieel kunt stoppen met werken.

 

 

Leave a Reply

*